AnasayfaCanlıYazılım

Default Boot Device Missing Or Boot Failed Hatası Ve Çözümü

Merhaba arkadaşlar konu başlığında belirtilen sorun ve akabinde davranılması gerekenler,izlenmesi gereken yollar,bu sorun nedir,neden olur,çözümü nedir gibi kafamızda olan soruları çözüme kavuşturmak için kolları sıvadık.Karşımızda çıkan hatadan yola çıkarak,bu nedir neden olur öncelikle bunlardan bahsedelim.Default Boot Device Missing Or Boot Failed

  1. Az ihtimallede olsa free dos aldığınız yani içerisinde hiçbir işletim sistemi olmayan bir bilgisayar açtığınızda “Default Boot Device Missing Or Boot Failed ” hatası verebilir haklı olarak.
  2. Harddisk arızası “Default Boot Device Missing Or Boot Failed ” hatasını verir.
  3. Çalışan bir bilgisayar durduk yerek bu hatayı verebilir.
  4. Yazılım güncelleme yapan bir bilgisayar bu hatayı verebilir.
  5. Bios ayarlarını yanlış bir müdahale sonucu bu hatayı verebilir.
  6. Orjinal windows10 yada windows8.1 yazılımından windows7 işletim sistemine dönmeye çalıştığınızda bu hata verebilir.
  7. Yani buna benzer bir kaç sebep dahilinde bu hata karşımıza çıkabilir.

Default Boot Device Missing Or Boot Failed hatalar hatalar peki bu hata nedir,ne demek istiyor ne olmuşda olmuş acaba ne yapmamız gerekiyor diye düşünmeye başladık.

“Default Boot Device Missing or boot failed Insert recovery media and hit any key Then select boot manager to choose a new boot device or to boot recovery media.”

Google translate servisi bu hatayı “Varsayılan Önyükleme Aygıtı Eksik veya önyükleme başarısız Kurtarma medyasını yerleştirin ve herhangi bir tuşa basın Daha sonra yeni bir önyükleme aygıtı seçmek veya kurtarma medyasını başlatmak için önyükleme yöneticisini seçin.” yorumlamış.Aynen dediği gibi işler yolunda değil.Sorun kısaca türkçe karşılığı şu,bilgisayar açılmak istiyor ama işletim sistemi yok,hatalı,bulamıyorum.Şimdi de arızamızın çözümüne doğru ilerleyelim.

Lenovo makinalarda genelde üstünde yada açma tuşunu yanında ufak bir tuş vardır şu şekilde Bilgisayarımızın açma tuşunun yanında yada kenarında olan bu tuşa basarak button menü açılacaktır “Bios Setup” tıklayarak bios ekranımıza girelim.Eğer bilgisayarımız orjinal bilgisayarlar beraber gelen yazılım yüklüyse sonradan değiştirmediysek Ayarları şu şekilde olmalı Bu ayarlar geneldir tüm cihazlarda uefi ayarları bu şekilde olmalı;

  • Uefi Boot Ayarları;

Boot > Boot Mode>Uefi
Boot > Boot Priority>Uefi
Boot > Usb Boot>Enable
Efi Boot sıralamasında Windwos Boot Menager en üstte olmalıdır.
Bu ayarların dışında Secure Boot ayarı mevcut olan varsa Enable olması gerekir Secure Boot Ayarı olmayan bioslarda üstteki ayarlar uefi ayarlar için yeterlidir.

  • Legacy Boot Ayarları;

Boot > Boot Mode>Legacy Support
Boot > Boot Priority>Legacy Fİrst
Boot > Usb Boot>Enable
Legacy Boot sıralamasında harddisk 1. sırada olması gerekir.
Bu ayarların dışında Secure Boot ayarı mevcut olan varsa Disable olması gerekir Secure Boot Ayarı olmayan bioslarda üstteki ayarlar legacy ayarlar için yeterlidir.

Üstteki ayarlarımızı kontrol ettik ve halen sorun devam ediyorsa 2. aşamaya geçelim.Bu aşamada işletim sistemimizin sorunlu,virüslü yada bozuk olduğunu varsayarak recovery işlemine yada windowsu yeniden yükleme aşamasına geçiyoruz.Öncelikle bu aşamadan sonra bilgisayarımzda herhangi bir veri,resim,müzik,film,evrak,data,excel dosyası yada herhangi önemli bir dosya var ise işi riske atmayın işi bilen ehli birine bu işleri yaptırın.Eğer bilgisayarımzıda önemli bir dosya yok ise işlerimize devam edelim.

Lenovo makinalarda genelde üstünde yada açma tuşunu yanında ufak bir tuş vardır şu şekilde Bilgisayarımızın açma tuşunun yanında yada kenarında olan bu tuşa basarak button menü açılacaktır.Bu menüden system recovery menüsüne basarak işletim sistemini recovery yaparak yeniden yuklemiş olursunuz.Lenovo dışında modeller için recovery ekranına gelmek için gerekli tuş kombinasyonları şu şekildedir.

  • Toshiba Bilgisayarınızı kapatın ve ardından –kapalı durumdayken– (Sıfır) tuşunu basılı tutarak başlatarak recovery işlemine geçebilirsiniz.
  • Sony notebooklarda genelde lenovolar gibi Vaio Assist tuşuna basılır. Assist tuşu yoksa açılışta F10 tuşuna sürekli basarak başlatabilirsiniz.
  • ACER Acer logosu göründüğünde Alt tuşunu basılı tutarken eRecovery konsolu başlayıncaya kadar F10 tuşuna süreli basıp bırakın
  • Samsung Bilgisayarda f4 tuışu ile.
  • HP Bilgisayarda genelde F10(Bazı modellerde F11) tuşu ile yada esc basarak recovery menüsü açılır.
  • Dell  bilgisayarlarda ctrl basılı tutarak f11 sürekli basılır bırakılır.
  • ASUS bilgisayarlarda f9 tuşuna basılarak recovery işlemine geçebiliriz.

Bu işlemler dışında bilgisayarımızı klavyeden shift tuşuna basılı tutarak yeniden başlattığımızda windows recovery kurtarma ekranı açılacaktır.Burdan recovery işlemini yaparak windowsumuzu yeniden yukluyoruz.Recovery sırasında herhangi bir hata ile karşılaşırsanız yada yukleme çeşitli sebeplerden dolayı yarıda kalırsa ve recovery işlemimiz tamamlanmazsa 3.aşamaya geçiyoruz.Windowsu kendimiz yuklemeye geçeceğiz.Eğer bilgisayarımıza uefi destekli bir işletim sistemi yukleme yapacaksak üstte bahsetmiş olduğum uefi ayarlarını yaparak devam ediyoruz.UEFI Windows Kurulum usb hazırlayarak devam edelim.İhtiyaçlarımız aşağıda sıraladık.

Windows ve Office İso İndirme Aracı (Microsoft Linkleri)

  • UEFI kurulum için USB bellek 8Gb,16Gb yada  32gb olabilir.
  • UEFI kurulum için USB belleğe yazdırma yazılımı.Linkten indirip kurabilriz.

İndirip kurduğumuzda ayarlarımız resimdeki gibi olacaktır.

İşlem bittiğinde usb belleğimizi boot ettiğimzide bilgisayarımız uefi olark boot edip işletim sistemi yüklemeye başlayacaktır.Euefi değilde Legacy modda kurulum yapmak isteyenler yine üstteki programımızdan disk bölümlemeyi mbr seçip devam edebilir.

Tüm bu işlemler dışında eğer yinede sorunumuz devam etmekteyse yüksek ihtimal hardiskimiz arızalı olma ihtimali yuksek.Bu durumda aşağıdaki konuda yer alan işlemleri yaparak diskimizin arızalı olup olmamasına bakalım.

HardDisk Test Etme Kesin Sonuç

Hard diskimiz arızalı olduğu kanaatine vardıysak diskimizi değiştirip üstteki işlemleri yaparak bilgisayarımıza işletim sistemi yükleyip sorunumuzu çözebiliriz.Bu işlemler doğrultusunda disk değişiminde yada hdd den ssd diske geçtiğimizde yukarıdaki konunun en başında almış olduğunuz hata karşısında gerekli aşamaları takip ederek bilgisayarımızın hatadan kurtulup açılacaktır.

Tüm işlemleri yapıp yinede sonuç alamayan arkadaşlar konu altında yorumlarınızla,bilgilerimizle,tecrübelerimizi paylaşmak amaçlı yorumlarınızı bekliyorum selamlar..

sguney

Bilgi Paylaştıkça Çoğalan Bir Hazinedir.TechnoGar Bilişim Teknolojileri Kurucusu. https://twitter.com/technogarcom

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Merhaba, konuyu güncelliyorum, kusura bakmayın. Makaleniz ile ilgili sorun ile karşı karşıyayım şuanda. Fakat, “Default Boot Device Missing Or Boot Failed” hatası aldıktan sonra Fn+F2 ve sadece “F2” ile bios menüsüne girmeye çalışıyorum ama bios’a bir türlü giriş sağlayamadım. Laptop markam; “lenovo ideapad 330 15ıgm” modeli. içerisinde 240GB ssd mevcut idi. Aceba ssd zarar gördü veya ömrünü tamamladı diye mi bu şekilde? Ki kaldı ki ömrünü tamamladıysa bios menüsüne neden giremiyorum? 🙁 Yardımınıza ihtiyacım var. Ne yaptıysam bios menünüse giremedim. Denemediğim yol kalmadı. Boş yere bilgisayarcıya götürüp para da vermek istemiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler, iyi günler.

    1. Merhabalar cevap vermekte biraz geciktim kusura bakmayın.Şimdi konuda belirtilen sorun ve çözümü hakkında çok şeyden kaynaklı sorunlar çıkabilmekte örnek veriyorum klavyeniz bile arızalı olsa biosa giremezsiniz üstelik sistemler sürekli gelişmekte ve değişmekte bundan kaynaklı olarak bazı değişiklikler görebilmekteyiz.Biosa girememenizin sebebini bilemiyorum ama lenovo marka cihazlarda biosa giriş için en kesin yol sol kenarda yada sağ kenarda yani yan profilden bakmanız gereklidir ufak bir delik vardır cihazı oraya basarak açarsanız istediğiniz yere gireceksiniz selamlar..

  2. Merhaba aynı problemy yaşıyorum. Bios menusune girdipiğimde boot mode uefi görünüyor ve tek seçenek olarak çıkıyor, legacy mıde yok olmuş. Diğer ayarlar dediğniz gibi am laptop çalışmıyor. Be yapabilirim. Yanlışlıkla windows da bazı gereken bileşenleri silmiş olabilir, tek seçenek tekrar windows yüklemek midir?

    1. Uefi modunda başlangıç usb si hazırlayıp boot edebelirseniz system repair komutlarını uygulayabilirsiniz.Konuda uzun uzun anlatılan durum boot sorunu aslında birkaçgüne yeni bir konu paylaşacağım bu işlem ile alakalı takipte kalabilirsiniz teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu